Ik ben echt verzot op mealpreppen. Het idee dat er in de koelkast al diverse bakjes klaarstaan met maaltijden en tussendoortjes is zó rustgevend! En, zeer belangrijk: het houdt me op het juiste voedingspad.

In mealpreppen kan je heel ver gaan. Op Youtubekanalen zie je wel eens van die fitgirls en -boys die in nauwelijks een uur al hun maaltijden bereiden voor 4 à 5 dagen. Meestal kopen ze wel voorgewassen groenten in zakjes (duurder dus). Zelden iemand gezien die eigenhandig broccoli wast en in roosjes snijdt. En vooral: Ze eten iedere dag hetzelfde. Iedere dag! Dus 4 maaltijden maal 4 of 5. Als je in bulk kip bakt, groenten stoomt en quinoa kookt, dan heb je natuurlijk in no time meerdere maaltijden samengesteld. Efficiënt, maar niets voor mij om dagen aan een stuk hetzelfde eten. Dus hou ik de mealprep liever iets bescheidener.

Ik probeer momenteel wat kilo’s te verliezen. Vijf is het eerste streefdoel. Eentje is alvast gesneuveld:-) Diëten doe ik niet, calorieën tellen hou ik nog geen twee dagen vol. Regelmaat is mijn toverwoord. Toegegeven, dat was ook het voornemen al met nieuwjaar. Maar toen wist ik nog niet dat de verbouwingen nog meer stress met zich zouden meebrengen. Dus, goede voornemens 2016, part 2, hier gaan we!

Mijn belangrijkste aandachtspunten zijn: voldoende en op de juiste tijdstippen slapen en regelmaat in m’n eten. Voor dat laatste is mealpreppen dus ideaal. Bovendien stimuleert het ook om voedingswaren niet te laten verpieteren en creatief te zijn met restjes.

Vorige zondag deed ik een kleinschalige mealprep. Voor de maandag overdag, want ’s avonds was er een Smartmat-pakket op komst. Alle groenten en andere bederfbare producten moesten dus zo veel mogelijk opgebruikt worden, vooraleer er een verse lading aankwam. Dit stond op het menu ’s morgens, ’s middags en tussendoor:

Ontbijt:

IMG_5761

Breakfast is my weakest link & snoozing my middle name. Het gebeurt te vaak dat ik niet tijdig mijn bed uit geraak, zodat er geen mogelijkheid meer is om deftig te ontbijten. O jee, als er dan een chocoladereep in de kast ligt… Ja, quilty, ik krijg dat ’s morgens binnen… Ik kan ook wel op kantoor eten, maar dan moet ik zorgen dat ik alle attributen bij me heb. Toen kwam ik op het idee om mijn ontbijt dan ook maar te preppen. Zo’n doosje met twee compartimenten is daarvoor ideaal. Yoghurt met wat fruit onderaan. Afzonderlijk bovenaan de granen, in dit geval granola. Dit keer slaagde ik er nog in om mijn ontbijt thuis te verorberen, maar op deze manier had ik het ook gemakkelijk kunnen meenemen naar kantoor.

Tussendoortje

IMG_5959

Ik probeer zo veel mogelijk iets gezonds al tussendoortje mee te nemen. Dan ogen de chocolaatjes en andere culinaire zondes minder verleidelijk. Hierbij primeert weer het gebruiksgemak. Stop ik op maandag een volledig stuk fruit zoals een appel in mijn tas, dan is het risico groot dat die er op vrijdag nog steeds zit. Doe ik het snijwerk op voorhand, dan is de kans reëel dat ik mij wel aan de regels hou. Vooral rauwe groenten gaan er vlotjes in. Liefst met een dipsausje. Vaak is dat ongezoete yoghurt hartig gepimpt met groene kruiden, mierikswortelpasta, augurk, roze peperbolletjes, enz.. Dit keer had ik nog een half potje cottage cheese staan. Bleek ook goed te werken als dipsausje! Wel heb ik het een beetje verdund met yoghurt, om de consistentie iets meer dippie-proof te maken.

Lunch

FullSizeRender (2)

Er lagen nog twee ronde courgettes in de koelkast. Speciaal gekocht om een receptje uit het boek Nooit meer diëten 2 van Sandra Bekkari uit te proberen. Het was er al een paar dagen niet van gekomen, maar met het Smartmat-pakket in aantocht, moest het nu wel. Had ik al veel eerder moeten doen! Sandra’s handelsmerk zijn toegankelijke recepten, met toch een originele twist. En deze bereiding is daar geen uitzondering op. De courgettes zijn gevuld met een mix van zongedroogde tomaatjes en feta. Je vindt het recept niet alleen in het boek van Sandra, maar ook op haar Nooit meer diëten-site. Nog twee kleine voetnoten: Ik had nog een half pakje manouri liggen, dus ging dit erin in plaats van feta. Manouri is een bijproduct van feta. Je kan het zowel rauw als gebakken eten. Het smaakt romiger en neutraler dan feta, wat ook heel lekker is in slaatjes. De fantasiepasta was een overschotje van een etentje.

Dit was dus mijn mini-mealprep van vorige week zondag. Ondertussen is het alweer zondagavond en ik heb nog wat maaltijdwerk voor de boeg voor komende week. Wel heb ik al twee overrijpe bananen omgetoverd in een bananencake. Een beetje mijn foodobsessie van de laatste weken. Recept komt morgen online!

Save

Save

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

6 reacties op “Mini-mealprep

  1. Interessant😊

  2. Wat ziet die courgette er leuk uit zo!

  3. Die tips van de rauwe groentjes met dip is echt een goeie… Die ga ik ook eens proberen als ik weer aan het werk ga! En ook die van een gesneden appel vs een volledige in de tas. Guilty as charged… 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: