Koken & genieten

Party on a stick

Makkelijke aperitiefhapjes 2

Nu ik zowel on- als offline al die feestelijke menu’s de revue zie passeren, voel ik voor het eerst in drie maanden een scheutje ongeduld de kop opsteken. De verbouwingen die me keukenloos maken, zullen zeker nog een maand duren. Met uitzondering van m’n magnetron-avonturen, staan de culinaire experimenten dus op een laag pitje.

Momenteel ben ik vooral geïnteresseerd in gerechten die je zonder veel fuss kan serveren. De bal ging extra aan het rollen toen ik op Pinterest een foto zag van gehaktballetjes op een stokje. Geen houten stokje, maar op een zoutstick. Geniaal in z’n eenvoud! Ik zag het al helemaal voor me: een feestje met diverse kleine hapjes, allemaal geserveerd op een eetbaar stokje. Party on a stick!

Makkelijke apertiefhapjes 2

Ik verzamelde allerlei ideetjes op Pinterest en werd steeds enthousiaster. Maar in mijn uppie een zoutsticks-party organiseren zou wat treurig worden. Dus: Telefoontje naar mijn nicht (die altijd te vinden is voor nieuwe culinaire avonturen): “Hebben jij en je lief zin om proefkonijn te zijn voor een try-out met supergemakkelijke aperitiefhapjes?  Ok, kom maar af!” En zo stond ik twee zondagen geleden op hun stoep met een wasmand vol winkelwaar. We kraakten een flesje en ik dook de keuken in. Het thema was simpel: aperitiefhapjes voor als je geen tijd, goesting of budget hebt om fancy uit de hoek te komen. Of als je voor grote groepen hapjes moet maken. Helaas had ik niet de tijd om alles ‘from scratch’ voor te bereiden en te maken. Vandaar dat er veel kant-en-klare producten en uit een zakje aan bod komen. Maar toch met een kleine persoonlijke twist. En allemaal  geserveerd op een stokje. Het boodschappenlijstje is dus ook simpel: een pak zoutsticks en alle lekkernijen die je op een stokje kan spietsen.

12413976_10208742393783720_1982278446_o

En zo startte de proeverij. Mijn testpubliek proefde, gaf goedkeurend gemompel waar van toepassing en opbouwende kritiek waar nodig. En zelf leerde ik ook al snel dat niet ieder ingrediënt geschikt is om op een stokje te prikken. En… dat sommige bereidingen snel klaar lijken, tot je eraan begint.

Zin om even enthousiast te worden over zoute stokjes als ik? Hier zijn mijn tips en tricks voor snacks on sticks!

Boodschappenlijstje:

Varieert naar eigen smaak en voorkeur, enkele suggesties:

Paté met een confituurtje

Vleesballetjes met barbecuesaus

Dadels in een spekjasje (90s kitsch, maar kitsch kan ook lekker zijn!)

Kaasblokjes met druiven

Kaas- en hamplakjes die je oprolt

Paprika gevuld met kaas + geplette nootjes als extra crunch

Kaasrolletjes in ham: kant-en-klaar of zelfgemaakt

Kaasbolletjes: kant- en klaar of zelfgemaakt (daarover verder meer).

Psst: En de zoutstokjes niet vergeten hé!

Dos and don’ts:

Gebruik een houten stokje om gaatjes te prikken in de ingrediënten. Zoutsticks breken snel. In no time zit je met een berg gebroken stokjes en is je geduld omgekeerd evenredig aan het geraken.

Gebruik ingrediënten met een platte ondergrond. De stukjes oranje gevulde paprika was super handig, maar de rode, ronde pepertjes tolden constant om.

Makkelijke aperitiefhapjes

Makkelijke aperitiefhapjes 3

Van de vleesbolletjes snij je een klein stukje af zodat ze beter blijven staan.

Makkelijke aperitiefhapjes 5

De kerstomaatjes in tweeën snijden was geen goed idee. De stokjes werden er al snel zompig door. Volgende keer dus volle tomaatjes en ze pas vlak voor het serveren doorprikken.

Makkeljke aperitiefhapjes

Als je ingrediënten (zoals de dadels met spek) eerst opwarmt in de oven, stop je er de stokjes best pas op het laatste moment in. Of serveer ze ernaast als prikkertje.

De kaasbolletjes kan je zelf maken, maar daarvoor moet je extra tijd rekenen: ingrediënten mengen, twee uur laten opstijven in de koelkast en de bolletjes draaien.

Makkelijke aperitiefhapjes 6

Mijn kaasbolletjes waren trouwens geen onverdeeld succes. Ik wilde de frisse toer opgaan door roomkaas te mengen met mierikswortelpasta, augurk en nootjes, maar het eindresultaat was te… cheesy. En de bolletjes te groot wellicht. Volgende keer zal ik de mengeling iets gevarieerder maken met roomkaas, blauwe kaas, dadels en walnoten. Keep you posted!

12400286_10208742395663767_825205734_o

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Party on a stick

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d