Wanderlust

Marvelous times in Marseille

Marseille 1

Marseille 6

Nederlands:Een Frankrijk-kenner kun je me zeker niet noemen, ik kon me dan ook weinig voorstellen bij Marseille. Dat heeft dan weer als voordeel dat ik behoorlijk onbevangen aan een driedaags tripje begon. Het reisje werd een mix van typisch toeristische trekpleisters, hippe spots en toevallige ontdekkingen. Enkele highlights verdienen een aparte blogpost, maar hierbij alvast enkele algemene impressies. Een stad kun je niet doorgronden in drie dagen. Een stad van uitersten als Marseille al helemaal niet: Onbezorgde schoonheid en rauwe realiteit liggen er vaak letterlijk naast elkaar. Maar dit is een ruwe parel die je zeker gezien moet hebben!

English:I’m not at all a France-connoisseur. Therefore I didn’t know what to expect from Marseille. That has the advantage that I visited the city in quite a uninhibited kind of way. Our trip was a mix of typical tourist attractions, trendy spots and accidental discoveries. Some highlights deserve a separate blog post, but here are some general impressions. You can’t fathom a city in three days. Certainly not a city of extremes as Marseille: Carefree beauty and raw reality are often literally side by side. Marseille is a raw pearl. But definetely a must-see!

Marseille 3
Het was lang geleden dat ik nog eens zo’n strakblauwe hemel zag. Een zeldzaam wolkje was leuk om fotografisch mee te dollen.

It’s been a long time since I saw such a clear blue sky. A rare cloud was fun to fool around with my camera.

Marseille 2
De Ombrière, het afdak met spiegelplafond van de Britse architect Norman Foster. Fascinerend, maar moeilijk om goed te fotograferen.

The Ombrière, the mirror-roof from the British architect Norman Foster. Fascinating, but hard to photograph well.

Marseille 7
De trompe l’oeuil aan het beursgebouw is zo goed dat ook het scherpste oog even gaat twijfelen.

The trompe l’oeil on the Stock Exchange is so good that even the sharpest eye feels doubt for a moment.

Marseille 5
Terwijl we nu toch bezig zijn: nog een trompe l’oeuil-trucje van Dali. Marseille is dan ook culturele hoofdstad van het jaar.

While we’re at the subject: a trompe l’oeil-trick from Dali. After all Marseille is European Capital of Culture.

Marseille 10
 De klim naar de basiliek Notre-Dame de la Garde is een typisch toeristische daad, maar het zou jammer zijn om Marseille te verlaten zonder het prachtige zicht vanop het hoogste punt van de stad (160 meter boven de haven). Let op voor de spiegelgladde trappen en eindig niet zoals ik: onderuit, met een blauwe plek en een camera met een gebroken schermpje…

The climb to the Basilica Notre-Dame de la Garde is indeed typical for tourists, but it would be a pity to miss the wonderful view from the highest point of the city (160 meters above the harbor). Beware of the slippery stairs and avoid that you end up like me: with a bruise and a camera with a broken screen …

Marseille 11
De basiliek is niet het enige oriëntiepunt van de stad. Ook architecte Zaha Hadid bouwde er eentje. Het CMA CGM-gebouw torent 140 meter uit boven de stad.

The basilica is not the only landmark of the city. Also architect Zaha Hadid built one. The CMA CGM building rises 140 meters above the city.

Marseille 12
Voetballiefhebbers hebben vast al het Stade Vélodrome herkent. Er wordt nu duchtig gewerkt om de voetbaltempel voor te bereiden op het Europees kampioenschap van 2016. Op wandelafstand bouwde Le Corbusier z’n “Cité Radieuse”, ruim 60 jaar na datum nog steeds een indrukwekkend wooncomplex.

Football fans have probably already recognized the Stade Vélodrome. Renovation works will prepare the stadium for the Euro 2016 tournament. Within walking distance Le Corbusier built his “Cité Radieuse”, over 60 years later still an impressive residential complex.

Marseille 8
Volgende keer onder meer: hip tafelen in Mamma Shelter, genieten van het uitzicht dankzij Le Corbusier, een jazzbar met gratis hapjes en weg van de toeristische drukte in de wijk La Belle de Mai!

Next time: hip dining in Mama Shelter, enjoying the view thanks to Le Corbusier, a jazz bar with free tapas and away from the tourist crowds in the district of La Belle de Mai!

2 reacties op “Marvelous times in Marseille

  1. Pingback: Mama Shelter Marseille | The Picnic Guest

  2. Pingback: Triple Marseille | The Picnic Guest

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: