Wanderlust

Kunst tussen de koeien

IMG_1843

Mooie plekjes hoef je niet altijd mijlenver te zoeken. Het bewijs kreeg ik een tijdje geleden in Otegem. Een deelgemeente van Zwevegem; ongeveer 2.000 inwoners en een klets. Te midden de weilanden ligt al ruim dertig jaar Deweer Gallery verscholen. Eén van de bekendste kunstgalerijen van het land. Een plekje waar kunst en natuur alle ruimte hebben om verliefd op elkaar te worden. Of om het met de woorden van stichter Mark Deweer te zeggen: “Kunst tussen de koeien”.

Het charmante aan deze galerij is de familiale achtergrond. Marleen en Mark Deweer richtten de galerij op in 1979. Onlangs namen hun zonen Gerald en Bart de leiding over.

Ik ben allesbehalve een kunstkenner en kon moeilijk de internationale faam van deze galerij inschatten. Tot ik beroepshalve op een receptie naar aanleiding van de renovatie- en uitbreidingswerken belandde. Ik voelde me een beetje een cultuurbarbaar tussen al het erudiete volk dat kunstig gespijsde gesprekken voerde. Een zucht van verlichting toen ik toch al Jan Fabre herkende, maar wist ik veel dat ook de directeur van Tate Modern in London er was. Laat staan dat ik zou weten dat Chris Dercon een Belg is. Maar genoten heb ik wel van ’s mans welbespraaktheid en z’n gepassioneerde speech.

Deweer Gallery werkt intensief samen met bekende kunstenaars: Panamarenko, wiens Batopillo je verwelkomt aan de ingang. Jan Fabre die onder meer z’n met Bic-balpen gekleurde bedden in Otegem onderbracht. En Jan De Cock die een sculptuur uitwerkte die ook z’n functionaliteit bewijst als kantoorruimte voor de medewerkers.

De vernieuwingswerken worden gevierd met Re-Opening, een groepstentoonstelling met werk van 25 kunstenaars. Ook als niet kunstkenner is het fijn om even stil te staan bij al die grote namen die hier samen een onderkomen vonden. Je zult misschien, net zoals ik, niet alles snappen en interpretaties zien die de kunstenaar niet bedoeld heeft. Maar dat is niet erg. En bovendien is er ook nog altijd dat weidse uitzicht om helemaal tot rust te komen. Het koppeltje op de draaiende platforms van Stephan Balkenhol geeft alvast het goede voorbeeld.

Re-Opening loopt nog tot 9 december. Hier een overzichtje van de openingsuren (ook ná 9 december).

IMG_1838

IMG_1837IMG_1840IMG_1844

0 reacties op “Kunst tussen de koeien

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d