Uncategorized Wanderlust

Laidback in Lissabon

Wat je eerst en vooral moet weten over Lissabon: de kasseien, hoogtes en laagtes zijn er meedogenloos. Neem dus gemakkelijke schoenen mee. Én een grote handtas. Dan kan je na een avondje uit die elegante pumps snel inruilen voor comfy sneakers…

De stad heeft een heel specifieke architectuur en interieurinrichting. Soms op het kitscherige af (met veel spiegels bv.), niet altijd even goed onderhouden, maar vaak ook prachtig. Vier dagen was te kort om Lissabon echt te leren kennen, maar de stad heeft zeker een charmante indruk achtergelaten.

Het klimaat is mediteraans. Zinderend warm in de zomer en fluweelzacht in de winter (half december van een comfortabele 17 graden genieten op een terrasje…).

Als je van cultuur met een grote C houdt, zal Lissabon je zeker op je wenken bedienen. Maar het opzet van een vriendin en ik was eerder het typische laidback meidentripje: beetje flaneren, beetje shoppen, één enkel museumbezoek, lekker eten en genieten van een glaasje zonder meteen in promille te moeten denken.

Dat laatste is zeker geen probleem, want taxi’s zijn goedkoop en het stikt er van de bars, vooral in de wijk Bairro Alto. Het lijken stuk voor stuk cocktailbars met een groot assortiment cocktails en sterke dranken. Ze drinken er wel nauwelijks bubbels, beetje jammer als je zoals ik graag op het aperitief klinkt met een cavaatje.

Lekker eten vinden bleek minder evident. We hebben er wel lekker gegeten, maar ook ronduit slecht (een kipsalade waarvan het hoofdingrediënt mayonaise bleek bv….). Zoals in iedere grootstad is het niet simpel om tussen de te dure toeristische “hotspots” te laveren en er de interessante plekjes uit te pikken. Opnieuw is de wijk Bairro Alto een aanrader. Toeristisch? Jazeker, maar de lokale bevolking komt er ook, dus da’s een goed teken. Kuierend door de smalle straatjes kom je er tal van gezellige restaurantjes tegen. De keuken is puur. De meeste gerechten worden geserveerd zonder al te veel franje.

Hou er rekening mee dat ze in Lissabon de neiging hebben om een ruim assortiment tapas op tafel te zetten. “Oh leuk, aperitiefhapjes”, denk je dan. Ze vertellen er echter niet altijd bij dat je hiervoor meestal ook moet betalen. Alles wat je aanraakt, komt op de rekening. De rest nemen ze gewoon weer weg.

Aan tafel bereide tartaar in het Tivoli-hotel

Zeker een vermelding waard is het Tivoli Hotel aan de Avenida da Liberdade. Grandeur is het perfecte woord voor dit pand uit de jaren 30. De vijf sterren zijn niet geschikt voor ieders budget (helaas ook niet voor het mijne). Maar je kan toch smakelijk proeven van de sfeer in het restaurant. Eén van hun specialiteiten is rundstartaar aan tafel bereid en een absolute aanrader!

De shoppingliefhebber zal zich niet vervelen in Lissabon. Alle grote, bekende namen hebben er een stek. Ook sommige die je bij ons niet vindt, zoals de Spaanse warenhuisketen El Corte Inglés. Uiteraard kom je hier ook heel wat kleine boetiekjes tegen. In alle hotels en toeristische trekpleisters liggen er fraai vormgegeven brochures die per wijk suggesties verzamelen. Maar zoals zo vaak kom je de leukste adresjes tegen als je, zonder bepaald doel, door de stad slentert. Zoals de lifestyleboetiek Espaco B. Als je op zoek bent naar een origineel cadeau voor de thuisbasis, zul je het hier zeker vinden: Hebbedingen, horloges, speciale parfums (Comme des Garçons), mooie boeken, speciale gsm-cases,…  

Nog een ontdekking toen we de beroemde Santa Justa-lift namen: Bazaar Chiado. Klein, maar een walhalla voor fashionista’s. Die lift is trouwens ideaal als je postkaart-achtige plaatjes wilt nemen van de stad.

Nog tips en adressen vind je op dit Foursquare-lijstje. Voor de prentjes is er dit Pinterest-board.

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Laidback in Lissabon

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d