Wanderlust

Finland: een eerste impressie

Dinsdagavond kwam ik terug thuis na een korte (een weekje), maar intense trip naar Finland en een klein stukje Estland (Tallinn). Intens omdat ik mezelf een fluks ritme opgelegd had, maar vooral omdat ik enkele nieuwe manieren van reizen uittestte (backpacken, in slaapzalen van jeugdherbergen slapen en CouchSurfing).

Een luilekkere reis was het allesbehalve, een boeiende des te meer. Tallinn bleek een onontdekte parel, Helsinki voelde als de stad waar ik maandelijks een weekendje zou willen de batterijen opladen en Finland in z’n geheel was even mooi als op de foto’s uit m’n boek van wijlen uitgeverij Artis Historia (zolang wil ik dus al naar Finland!).

Die ene week leverde inspiratie op voor talloze blogposts. Om alvast m’n gedachten wat te ordenen, enkele weetjes over Finland:

– Eerste impressie van Helsinki: zo’n mooie stad! Vergeet alle clichés over het koele, afstandelijke noorden.  De Esplanade bijvoorbeeld met z’n vele shops, terrassen en in het midden een park fungeert als gezellige ontmoetingsplaats. Op het marktplein aan de haven (Kauppatori) vind je allerlei kraampjes, waaronder vooral eettentjes met typische specialiteiten zoals “meatballs of reindeer”.

Het park in het midden van de Esplanade
Eén van de vele kraampjes op het marktplein (Kauppatori) aan de haven

– Ik had Belgische chocolade meegenomen voor m’n CouchSurfing-hosts, maar de Finnen doen het zelf ook niet onaardig in die branche. Overal kom je chocolade en snoep van het merk Fazer tegen. Karl Fazer was de zoon van een naar Helsinki uitgeweken Zwitser. Na z’n bakkersstudies in Berlijn, Parijs en Sint-Petersburg bouwde hij in de 19de eeuw een zoet imperium uit. Fazer opende in Helsinki ook Café Fazer waar je nu nog altijd kan ontbijten, een taartje eten of één van de vele delicatessen kopen. (Kluuvikatu 3).

Ontbijten of een taartje eten in stijl doe je in Café Fazer, Helsinki

“Bessen zijn erg belangrijk voor de Finnen”, wisten m’n CouchSurfing-hosts me te vertellen. Helsinki is bezaaid met kraampjes waar je aardbeien, kersen en ander vers fruit kan kopen. Tot in het station toe.

– Rabarber behoort eveneens tot de favoriete fruitsoorten. De stengels worden onder meer verwerkt in ijs, taartjes en chocoladespecialiteiten.

Rabarbertaartje met rozemarijn-meringue. Gegeten bij Juuri, Helsinki: een restaurant gespecialiseerd in Finse tapas (sapas genaamd)

– Ook zoethout is er populair. Een beetje vreemd is het ijs dat als “salty liquorice” verkocht wordt. Zo’n donkergrijze bol heeft z’n looks niet mee, maar smaakt wel lekker.

– De plaatselijke Kabouter Plop, Piet Piraat en Megaminda heten er Muumi. Deze trolachtige figuurtjes komen uit de boeken en stripverhalen van schrijfster Tove Jansson. Zij overleed in 2001, maar de figuurtjes zijn nog altijd immens populair (inclusief een ruime waaier aan merchandising-producten).

– En dan nog eentje voor de techneuten: de PowerKiss is een Finse uitvinding. Hiermee kan je draadloos je gsm opladen. In de luchthaven van Vantaa vraag je aan de kassa de ring die bij je iPhone of ander type telefoon past. Je sluit deze aan en legt het toestel op één van de rode cirkels die her en daar voorzien zijn op de tafels. Het werkt feilloos, alleen vond ik het een beetje onrustwekkend dat die ring wel erg warm wordt!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

1 reactie op “Finland: een eerste impressie

  1. Pingback: The Riihiti House | The Picnic Guest

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d