Design

Design met een missie

Een appel in granny-groen, kriekjes in dieprood, een peer met een goudlaagje… Van klein formaat tot reuzengroot: fruit in keramiek is een hit in heel wat interieurs, winkels en ontvangstruimtes.

 

Vaak gekopieerd ook, maar de originelen zijn afkomstig uit Brazilië. Kunstenares Selma Calheira produceert ze in haar atelier Cores da terra. Wat bij ons een hip designobject is, staat in Brazilië voor een sociaal project dat aan ruim honderd mensen werk biedt.

Selma Calheira: “Mijn atelier is gevestigd in m’n geboortestreek Bahia. De mensen leven er vooral van cacaoplantages. Toen ik terugkeerde na mijn studies werd de regio geteisterd door een plaag op de cacaoplanten. Ik besloot m’n m’n kunst ten dienste te stellen van de streek en te helpen bij de ontwikkeling ervan.”

De keramische fruitobjecten van Selma worden in België in diverse winkels verkocht, waaronder ’t Casteelken in Rumbeke. Onlangs vloog Selma helemaal naar de verre Roeselaarse deelgemeente. Daar kon ze eindelijk kunstenaar Guido Deleu ontmoeten, de ontwerper van “The Visitor”: Oorspronkelijk een bronzen beeldje, maar Selma Calheira produceert nu ook een keramische versie. Het begon met een klein ventje en nu is er ook een grotere versie van 75cm.

Guido Deleu: “Het beeldje was indertijd het resultaat van een wedstrijd voor beeldhouwwerk. Selma heeft nu twintig personen extra aangeworven uitsluitend voor die versie in keramiek. En sinds de “foire” van Parijs (de jongste editie van de vakbeurs Maison & Objet, red.) gaan ze er nog twintig aanwerven. Da’s leuk om te horen hé!”

Het idee om The Visitor ook in keramiek uit te brengen komt van de Vlaamse firma Gardeco, die ook al de fruitobjecten van Selma naar België te brengt. Jan Simaey en Sonja Crevits richtten het bedrijf op in 1999. Gardeco gaat op zoek naar betaalbare  kunstobjecten voor een breder publiek.

Jan Simaey: “Het beeldje van Guido vonden we altijd al ongelooflijk mooi en toen zijn we beginnen denken om het te linken aan het atelier van Selma. We kennen haar via internationale beurzen en da’s de start geweest van een heel mooie samenwerking die nu al een achttal jaar duurt. Zij is een autoriteit op het vlak van keramiek. De streek van Bahia is een regio waar je enorm veel pigmenten vindt. Selma slaagt erin om die natuurlijke pigmenten uit de rotsen te halen. Cores da terra betekent ook “kleuren der aarde.”

Selma Calheira: “De beeldjes worden volledig met de hand gemaakt. De basistechnieken die wij gebruiken zijn heel primitieve methodes van Indiaanse kunstenaars. M’n medewerkers keken eerst vreemd op toen we met The Visitor begonnen. Ze waren gewoon om grote vruchten en bloemen te maken. Het was ook de eerste keer dat we met een ontwerp van een andere kunstenaar dan ikzelf werkten. Maar ondertussen zijn ze met hart en ziel begaan met de producten. De productie van The Visitor is heel belangrijk voor de streek, die het vrij moeilijk heeft. Dankzij The Visitor wordt de regio nu ook bekend in de rest van de wereld.”

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

2 reacties op “Design met een missie

  1. Geweldig de kersen hoe duur zijn de groten kersen , kers is logo van de verwenzorg , Waar te bestellen
    en hoe duur ? het is voor de zorg patiënten vinden kersen mooi en lekker

  2. mediameiske

    Ik weet niet hoeveel de prijs bedraagt in Nederland, maar hier krijg je alvast een beeld van de tarieven in België (naargelang de grootte): http://www.jansseune-interieur.be/collectie/ambachtelijk-braziliaans-keramiek-cores-da-terra/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d