Persoonlijk

Rituelen en gewoontes

Heb jij bepaalde strakke rituelen en gewoontes? Van mezelf dacht ik van niet. Tot ik het onderwerp een tijdje liet bezinken naar aanleiding van een thema van de Blogboost najaarschallenge. Ik zou het wel willen, maar ik ben geen type van de afgelijnde ochtendroutines of ‘een uur voor het slapengaan alle schermen uit’. Zelfs gewoontes à la: “frietjes eten op vrijdag” of een skincare-flow heb ik niet. Maar toen ik er wat langer bij stilstond ontdekte ik dat er toch bepaalde rituelen mijn leven ingeslopen zijn. Sommige hebben te maken met ouder worden en meer mentale rust zoeken. De ene gewoonte wil ik verder aanscherpen, de andere net afleren.

  • Sleutels op een vaste plaats leggen. De autosleutel, huissleutels en het sleuteltje van de brievenbus hangen bij mij niet aan één sleutelbos. Om de één of andere reden vind ik dat handiger. Maar dan moet je die drie belangrijke sleutelgroepen natuurlijk wel een vast plekje geven. De laatste jaren slaag ik er in om dat ook echt te doen. Scheelt een hoop gesukkel en koortsachtig gezoek + gevloek op cruciale momenten.
  • Stekkers uittrekken: Ik kan er dus echt niet bij dat sommige mensen ’s nachts hun gsm opladen. Dat ding wordt gloeiend heet! Ook de laptop-stekker moet uit. Net zoals die van de tv. Vooral uit angst uit voor brandgevaar en in tweede instantie omdat het stroom zou verbruiken. Misschien zijn beide redenen al compleet achterhaald bij recente tv-toestellen, maar ik blijf het doen. Overigens staat de digicorder wel altijd op stand-by omdat het zo ellendig lang duurt voor dat ding om op te starten Heel consequent ben ik er dus niet in.
Foto: Ketut Subiyanto via Pexels
  • Slaapgewoontes: In mijn bed lig ik er bij als Sneeuwwitje die wacht op de prins om wakker gekust te worden:-) Ik ben een rugslaper sinds ik enkele jaren geleden een hele dikke matras kocht. Die slokt je een beetje op en laat niet echt veel woelen toe. Het was wennen in het begin, maar nu voelt iedere andere houding onnatuurlijk. Leuke bonus: het zou de beste houding zijn om rimpelvorming in je decolleté uit stellen/te vertragen!
  • Slaapgewoontes deel 2: Er ligt altijd een kussen onder mijn voeten. Mee begonnen sinds ik last heb van rusteloze benen. Bloedonderzoek bracht geen problemen aan het licht. Het probleem is ondertussen verminderd, geen idee of het kussen daar voor iets tussen zit. Misschien is het ook wel een placebo-effect. Ik slaag er in ieder geval niet meer in om te slapen zónder kussen.
  • Eentje om af te leren: Cola Light om ‘op gang te geraken’… Sorry voor de mensen die hun maag nu voelen keren, maar Cola Light drinken op een nuchtere maag: ik kan dat. Zeker na een te korte nacht en wanneer ik gestresseerd ben. Dan heb ik die cola nodig om op dreef te geraken. Het wordt gelukkig minder, ik drink steeds vaker thee ’s ochtends. Maar de struggle met cola light die ik vorig jaar omschreef is nog steeds alive & kicking… Zucht…

  • Eentje om aan te scherpen: Morning pages. Het idee daarvan is dat je iedere dag vlak na het opstaan 3 bladzijden schrijft met de hand. Gewoon wat er in je opkomt, zonder je zorgen te maken over grammatica of zinsbouw. De bedoeling is niet dat die teksten gelezen worden door iemand anders. Het lijkt een nutteloze bezigheid, maar ik lees overal bij de mensen die het volhouden dat het een soort schoonmaak voor je hersenen is. Een defragmentatie van je ‘harde schijf’ zeg maar. En ideaal om een writers block op te heffen. Het probleem waar ik momenteel heel vaak over struikel: ik schrijf nooit meer spontaan. Van bij de eerste letter kijkt er een soort interne eindredacteur mee die elk woord redigeert. Fnuikend voor de creativiteit is dat. Ik heb al enkele experimenten met morning pages geprobeerd, maar die drie pagina’s zijn voorlopig nog een struikelblok. Maar het is een gewoonte die ik zeker wil aanscherpen.

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Rituelen en gewoontes

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: