Lunchboxen en mealprep

Lunchboxtip: Boterham uit het hoge noorden

De vakantie is voor de meeste mensen afgelopen en de eerste schooldag staat al te trappelen. Dus is het ook weer tijd voor dat dagelijkse karwei: de lunchbox vullen. Wie me een beetje kent, weet dat dat voor mij niet zo’n lastige opdracht is. I love it! Maar de voorbije maanden merkte ik dat ik een beetje in dezelfde kringetjes bleef draaien. Dus was het tijd voor nieuwe inspiratie! Die vond ik onder meer bij Dagny Ros. Op een brunch georganiseerd door Passendale Kaas en Balade Boter mocht ik een tijdje geleden proeven van de heerlijke gerechten van de IJslandse. Met deze Belgische producten en haar Scandinavische roots als basis toverde Dagny tal van originele lekkernijen op de brunchtafel. Eén van die specialiteiten was het typische smørrebrød, wat zoveel betekent als een belegde boterham. Niet zomaar belegd, maar rijkelijk voorzien van allerlei lekkers. Ik koos één van de recepten van Dagny en tunede ze om tot lunchboxgerecht. De salsa van rode biet en appel gaat bijvoorbeeld afzonderlijk een potje. Ik hou heel erg van salsa’s, maar zou nooit op het idee gekomen zijn om zo’n versie te maken. Ook de combinatie van kaas en zalm zou ik niet meteen uit mezelf proberen, maar werk wonderwel.

Zo ziet de feestelijke versie van Dany er uit. Scroll naar beneden voor mijn lunchboxversie.

Foto: Leyla Hesna

Enkele weetjes

Het originele recept schrijft lompviseitjes voor, maar bij toeval ontdekte ik in de supermarkt Cavi-art, een vegetarisch alternatief op basis van zeewier. Een echte Beluga-liefhebber zal misschien moeilijk te pruimen zijn hiervoor, maar ik vind de subtiele, zilte smaak  heel lekker. Ook de prijs is toegankelijk: Voor 100gr betaal je 2,29€. Deze eenheidsprijs van 22,90€/kg is dus minder dan de helft dan de 49€ die je voor lompviseieren betaalt.

Gebruik je wel eens je sapcentrifuge om rode biet-sap te maken? Gooi de pulp niet weg! Met wat bonen en tahin erbij heb je in no time een hummus. Je kan de pulp ook perfect invriezen.

De mierikswortelcrème kan je ook maken met zure room. Ik gebruik Griekse Yoghurt omdat het wat minder vet bevat, perfect voor een lunchboxgerecht! Zure room zou ik dan eerder gebruiken voor een feestelijke brunch op zondag.

Boterham van het hoge noorden (de lunchboxversie)

Ingrediënten

Brood en garnituren:
 • 2 sneetjes zuurdesembrood
 • 2 plakjes geroode zalm
 • 2 sneden Passendale Fruitig of Caractère
 • Halfvolle smeerboter van Balade
Hummus van rode biet
 • 200g cannellinibonen
 • 1/2 sjalot
 • 2 gekookte rode bietjes
 • 2 theelepels tahini
 • 1 theelepel komijn
 • Sap van 1/2 limoen of citroen
 • Zwarte peper en een snuifje zeezout
Garnituren:
 • Little gem-sla (blijft lang vers en knapperig)
 • 1 kleine gekookte rode biet
 • 1/2 groene appel in brunoise
 • 1 theelepel wittewijnazijn
 • 2 eetlepels Griekse yoghurt
 • 1 eetlepel mierikswortelpasta
 • 1 koffielepel lompviseitjes
 • Enkele druppels citroensap
 • Enkele takjes verse dille of munt

Lunchbox Dagny Ros

Werkwijze:

 • Meng de blokjes van rode biet en appel, de wittewijnazijn en olie tot een ‘salsa’.
 • Meng de yoghurt, mierikswortelpasta, citroenzeste, enkele druppels citroensap, zout en zwarte peper tot een smeuïge substantie.
 • Smeer een laagje boter op het brood en vervolgens een genereuze laag hummus van rode biet.
 • Beleg met de sla.
 • Leg daar bovenop een sneetje Passendale kaas en vervolgens een plakje zalm.
 • Verdeel de salsa van rode biet en groene appel, werk af met enkele druppels van de mierikswortelcrème, 1 theelepel lompviseitjes of Cavi-Art en verse dille of munt.

Kijktip:

Meer inspiratie van Dagny Ros vind je ook hier bij Tendens!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

1 reactie op “Lunchboxtip: Boterham uit het hoge noorden

 1. Pingback: Geroosterde rode biet met balsamico en Boursin - Picnic Pleasures

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: