Site pictogram Picnic Pleasures

Vegan steak tartaar met gerookte tempeh

De veganistische versie van steak tartaar kwam geheel toevallig tot stand toen ik een lekkere bereiding zocht met gerookte tempeh. Ik wil niet beweren dat je er een echte vleeseter mee om de tuin zult leiden, maar hij of zij ermee charmeren moet wel lukken! Gerookte tempeh is sowieso één van mijn favoriete vleesvervangers. De bite is een belangrijke troef. Verder heeft gewone tempeh nog een marinade nodig, terwijl de smaak bij de gerookte variant meteen goed zit. Tempeh is een sojaproduct, maar dat smaak je nauwelijks (wat ik een voordeel vind).

Laat je dus niet afschrikken door de wat gekke looks van tempeh (het ziet er uit als een soort samengeperste koek). De smaak is het proberen waard en het is een bijzonder veelzijdig product. Je kan de tempeh in een broodje, salade of een rijstschotel verwerken. Of… in deze vegan tartaar!

Mealprep

Bonus: Een echte steak tartaar moet je à la minute bereiden, maar deze versie kun je perfect op voorhand maken. Ideaal voor je mealprep dus! Een gewone tartaar zou ik ook nooit meenemen op een picknick of als meeneemgerecht. Rauw vlees vind ik daarvoor veel te delicaat en moet je meteen serveren na het bereiden . Maar met deze veganistische variant durf ik het wel aan (mits je het gerecht ook goed koel houdt).

Deze vegan tartaar kan je zoals een gewone tartaar serveren met frietjes. Of hou het iets lichter met brood of crackers. Als hoofdgerecht zou ik er nog een salade aan toevoegen om het gehalte groenten nog omhoog te krikken.

Toegegeven: In dit recept doe ik iets wat bij een echte tartaar niet mag: de ingrediënten lichtjes vermalen in een keukenrobot. Persoonlijk vind ik dat de smaken dan beter vermengen. Maar het staat je uiteraard vrij om alles zelf te hakken!

Vegan steak tartaar van gerookte tempeh

Ingrediënten (voor 2 personen):

Bereiding:

Zin in meer Picnic Pleasures? Je kan me ook volgen via Facebook en Instagram. En als je iets klaarmaakt, tag me gerust met #picnicpleasures!

Mobiele versie afsluiten