Koken & genieten

Frittata met zoete aardappel of ook: quiche zonder bladerdeeg

IMG_2521

Dit ovenrecept heeft meerdere voordelen: je moet er zelf niet zo veel tijd in stoppen; Het grootste karwei is voor je oven. De afwas is miniem en je kookplaat wordt er niet vuil van. Bovendien: Het blijft enkele dagen goed in de koelkast, dus ideaal voor kleine gezinnetjes. Er zitten niet veel eieren in (hello, goede cholesterol!) en zelfs helemaal geen bladerdeeg (waar ik persoonlijk niet zo’n grote fan van ben). Wel veel zoete aardappel die de rol van het deeg op zich neemt. Dat laatste is vooral goed nieuws voor mezelf, want ik ben verzot op bataat. Jij ook? Fijn! Zin om mee te doen?

In alle eerlijkheid, dit recept is er vooral gekomen uit een zekere luiheid. Ik had nog zoete aardappels liggen en wilde daar eens iets origineels mee doen. Maar ik had geen zin om eerst een pot vuil te maken en daarna ook nog eens een ovenschotel. Bovendien zaten er in mijn koelkast ook nog bereide erwtjes uit de koeltoog van Delhaize. Die had ik ooit eens gekocht op een drukke werkdag die zo druk was dat ze niet eens opgegeten raakten. Het resultaat van dat alles was een typisch samengooi-gerecht dat bijzonder goed uitgedraaid is (over de mislukkingen zwijgen we uiteraard in alle talen, ah ja!).

Aangezien zo’n samengooi-gerecht vaak een lucky shot is, heb ik het nog een aantal keer klaargemaakt om het op punt te stellen. Zie hier, mijn frittata met zoete aardappel! Of is het een quiche zonder bladerdeeg? Maakt niet uit, lekker is het zeker!

Benodigdheden:

 • 500 gram zoete aardappel (1 grote of 2 kleinere)
 • 150 gram erwtjes (mag rechtstreeks uit een diepvrieszak zijn, ze garen wel in de oven)
 • 1el harissa (of andere pittige saus, hoeveelheid aan te passen naargelang je smaak!)
 • 150ml melk
 • 1 ajuintje (rood of wit, maakt niet zoveel uit)
 • 2 eetlepels roomkaas (Philadelphia of iets dergelijks)
 • 3 eieren
 • Een beetje boter of olie
 • Extra peper en zout naar smaak
 • Materiaal: springvorm en bakpapier IMG_2517

Bereiding:

 • Laat de oven voorverwarmen op 190°
 • Schil de zoete aardappel en snij in dunne slierten met een dunschiller.
 • Bekleed de springvorm met bakpapier. Deze stap niet overslaan. Het zal je veel afwasellende besparen!
 • Smeer een dun laagje boter of olie op het bakpapier.
 • Vermeng de zoete aardappelslierten met de erwtjes en stort deze mix uit in de springvorm.
 • Breek de drie eitjes en vermeng ze met de melk, roomkaas en harissa zodat je een vloeiende consistentie krijgt.
 • Giet uit over het mengsel in de springvorm.
 • Laat een uur bakken op 190°IMG_2532

Tips:

 • Jouw oven is de mijne niet. Loer nu en dan even hoe het die frittata nog vergaat. Zeker na 40min.
 • Je kan de baktijd verkorten tot een 40-tal minuten door de zoete aardappel niet in slierten te snijden, maar fijntjes te raspen. Daarmee verleng je natuurlijk wel de voorbereidingstijd. It’s up to you!
 • Dit is een typisch restjes-gerecht dat moeilijk kan mislukken. Nog enkele kerstomaatjes of champignons die om je aandacht schreeuwen? Een restje salsa of tapenade van een feestje, de kruidenmix op de bodem van een potje met feta,… : kap het erin!IMG_2508

PS: Twee verschillende frittata’s, twee verschillende kleuren. Het ligt niet aan de belichting, maar wel aan de zoete aardappel die de eerste keer een stuk lichter van kleur was. Een andere variant blijkbaar, maar werkt even goed!

2 reacties op “Frittata met zoete aardappel of ook: quiche zonder bladerdeeg

 1. Dit ziet er echt lekker uit! Wat een leuk idee 🙂

 2. Thanks! ’t Is zeker het proberen waard!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: